Цени и дати на тръгване


Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран - "страната на Арийте", която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризмът, култът към Митра и шиитският ислям, спират ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокират да задаваме неортодоксални  въпроси. Отговорите  ще Ви изненадат. Елате с нас в древна Персия.

1 ДЕН: София – Шираз
Групата се събира на летище София в 18.00 часа. Следва полет QR 226 за Доха в 20.30 часа. Кацане в Доха в 01.10ч. Следва полет QR 476 за Шираз в 02:10ч. 

2 ДЕН: Шираз
Пристигаме в Шираз рано сутринта 04.55 часа. След уреждане на визови формалности ни посреща гид от фирмата партнъор. Трансфер  и закуска. Настаняване около 16ч. след завършване на сити тура.
Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната история. Тук са гробниците  на поетите Хафес и Саади. Посещаваме  Eram&Naranjestan garden, Nasir-ol-molk Mosque, Saadi mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала  Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз - хотел Royal 4*.

3 ДЕН: Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – Язд
На път за Язд минаваме през известната врата на Корана и след  40 км. достигаме Персеполис -  церемониалната столица на  Ахаменитите от  550г. до нашата ера. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално трима от тези велики царе. Пристигаме в Пасагард – още една от древните столици на Персите, където разглеждаме гробницата на Кир велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, пресичаме пустинята Dar,  достигаме Язд – пустинната столица на Иран и световен център на Зороастризма. Нощувка. 


4 ДЕН:  Язд
Язд е много древен град. Дори Марко Поло е отбелязал чудесата  които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент, за да го има животът.  Ще минем през историческия площад. Като завършек ще видим и мистичните игри наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма.(Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще бъде разкрита малко преди да пристигнем там.)
Нощувка. 


5 ДЕН: Язд  - ZeinAldin Caravansary в средата на пустинята
След закуска се отправяме към прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта  от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана почти до края на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. След това се отправяме към местността Чак Чак. Това е световният център на всички поклонници на Зороастризма. Те се събират там веднъж годишно и съпреживяват своята мистична религия. Церемонията много прилича на дъновистката такава, провеждана ежегодно на рилските езера. Явна е приликата и приемствеността между двете. Ще имате свободно време за да се слеете с вечността, бидейки на това свято място. След това достигаме до  ZeinAldin Caravansary – място спиращо дъха в средата на пустинята. Миг след като влезете в него, усещате историята с всички сетива. Собствениците са свършили прекрасна работа, запазвайки духа, който е витаел по пътя на коприната. Помещението за вечеря е в стил приказките от хиляда и една нощ. Навсякъде има  килими и различни произведения на древните майстори. Тук ще спите почти на земята, както са  правили древните пътници по това жизненоважно трасе между изтока и запада. По желание може да ви бъде осигурен и телескоп за да наблюдавате звездното небе, което в центъра на пустинята е като приказка.
Нощувка в ZeinAldin Caravansary.

6 ДЕН: ZeinAldin – Исфахан
Сутрина след закуска  се отправяме към Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства и още една стара столица. Пристигаме  и веднага се отправяме към вторият по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от 17 век. Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на  джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от 17 век. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри.
Нощувка.  

7 ДЕН: Исфахан
Днес ще посетим Арменския квартал и Катедралата Ванк. Перлата в този квартал е новооткрития музей на музикалните инструменти. Неповторимо преживяване на древността чрез музика. Кратък концерт в музея. Следва Петъчната джамия с нейното уникално разположение и двореца  Chehel Sotoun, известен като двореца с четиридесетте колони и прекрасната си стенна живопис. Завършваме деня с прочутите мостове над реката.
Нощувка.

8 ДЕН: Исфахан – Техеран
След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Обяд в Абиане. Следва кратка спирка  в Кашан. Там ще посетим дом на богат велможа. Вечерта пристигаме в Техеран.
Нощувка.

9 ДЕН:  Техеран
След закуска посещаваме Археологическия музей и музея на ислямското искуство. Първият покрива периода от древна Персия до 648 година от новата ера, а другият всичко след това. Следва дворецът на иранските царе/шахове/ Голестан и накрая завършваме деня с посещение на кулата Милад.
Нощувка.

10 ДЕН: Техеран
След закуска ще посетим музея на килимите. Там са показани килими от всички области на Иран с тяхното стилово и цветово разнообразие. Следва двореца  Саад Абад и централния пазар – най-големия  в тази част на средния изток. Свободно време за да се загубите в него.
Нощувка. 

11 ДЕН: Техеран – София
Рано сутринта в 02:30ч. трансфер  до Tehran International airport за полет обратно към България (QR 491  Техеран – Доха /   05:35ч.-  06:10ч.). Полет QR227 Доха – София в 07:05ч. Кацане в София в 12:05ч. на същия ден.

 

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:

•Самолетни билети с включени летищни такси;
•8 нощувки в 4 звезден хотел;
•1 нощувка в Кервансарай;
•Пълно изхранване по време на програмата
•Опитен местен гид по време на тура;
•Транспорт с климатизиран автобус;
•Входни такси за всички забележителности включени в програмата;
•Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро;
•Опитен български гид

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:

•Бакшиш за местния шофьор и гид;
•Виза – 75 евро (оказва се съдействие за попълване на документите).
•Лични разходи.

Необходими документи за виза:
Дигитална цветна снимки – паспортен формат.
Попълнен визов формуляр.
Цветно сканирано копие на международен паспорт валиден минимум 6 месеца от датата на връщане.

 • Хотели по програмата, ТЕХЕРАН, ИРАН

  Хотели по програмата
  ТЕХЕРАН, ИРАН


  ...

  Виж още


  1 нощувка Royal Hotel 4* - Шираз; 2 нощувки в Dad Hotel 4* - Язд; 1 нощувка е Кервансарай - пустинята; 2 нощувки в Sheykh Bahaei hotel 4* - Исфахан; 4 нощувки в  Еnghelab 4* - Техеран

Моля, изберете хотел, дата на настаняване, брой туристи, брой деца и възраст на децата.ПАКЕТНИ ЦЕНИ
ИРАН - тъй рече Заратустра

 
Дата Цена на човек
в двойна стая
Единична стая Дете
на доп. легло
2-12 г.
11.04 -21.04.2018 3 714 лв 4 399 лв 2 736 лв

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:

•Самолетни билети с включени летищни такси;
•8 нощувки в 4 звезден хотел;
•1 нощувка в Кервансарай;
•Пълно изхранване по време на програмата
•Опитен местен гид по време на тура;
•Транспорт с климатизиран автобус;
•Входни такси за всички забележителности включени в програмата;
•Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро;
•Опитен български гид

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:

•Бакшиш за местния шофьор и гид;
•Виза – 75 евро (оказва се съдействие за попълване на документите).
•Лични разходи.